De hete zomer van 2014….

De zomer in Nederland lijkt weer voorbij, gezien het bijna herfstachtige weer van de voorbije weken. Veel te koel en nat weer met veel wind weer, kortom typisch weer dat we zelfs in ons kikkerlandje absoluut niet 1-2-3 met ZOMER associëren.

Deze omstandigheden leiden in ons land tot onvermijdelijk geklaag over het weer. Met frequent op te vangen opmerkingen als “we hebben eigenlijk nog geen zomer gehad dit jaar” (mensen vergeten trouwens snel, want juli was immers helemaal niet zo slecht) en “nu moeten we zo de winter weer in” (terwijl dat toch echt nog 4 maanden duurt), bevestigen velen dat het weer een centrale positie inneemt in de belevingswereld van de gemiddelde Nederlander. Dat geldt ook voor mij, want ook ik klaag er bij tijd en wijlen heerlijk op los.

Uiteraard zijn er veel belangrijker zaken in het leven, in onze maatschappij, in de wereld. Voor mensen persoonlijk zijn geluk en gezondheid toch veel belangrijker? Maar bedenk dan wel dat deze weer worden beïnvloed door, juist…. het weer! 🙂
Verder om ons heen kijkend zie ik in de actualiteit de onderstaande zaken die in elk geval mijn aandacht hebben en voor mij veruit belangrijker zijn dat het weer:
– Oekraïne: de strijd tegen de Russische separatisten, maar in werkelijkheid tegen Poetin, die nu een naar kantelpunt lijkt te bereiken en waar we inmiddels heel goedkope groenten en fruit aan te danken hebben 😦 ;
– IS: de niets ontziende, bizarre en barbaarse methodieken van de extremistische Soennitische moslims in Syrië en Irak, op hun uiterst bloedige en angstaanjagende weg naar de door hen beoogde wereldheerschappij;
– Gaza: waar Israël en Hamas elkaar wéér ongemeend hevig hebben bevochten en bestookt met allerlei projectielen, met vele -vooral Palestijnse- doden tot gevolg, waardoor enorm veel verontwaardiging in de westerse wereld is ontstaan over de handelswijze van (vooral) Israël en onder moslims sterk groeiend antisemitisme heeft aangewakkerd;
– Anti-IS (en ook Gaza) demonstraties: welke nogal wat spanning en agressie veroorzaakten en vervolgens uitmondden in het slappe Haagse verbod tot demonstreren van de omstreden ‘burgervader’ Jozias van Aartsen;
– Ebola: de uitbraak van het virus in midden Afrika en de ongenadig snelle en dodelijke verspreiding ervan die volgens de laatste cijfers al aan ca. 1.500 mensen het keven kostte;
– De Ice Bucket Challenge: een ludiek initiatief om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS en waardoor onze sociale media sinds een tijdje overspoeld worden met video’s van mensen die “zogenaamd koud water” over zich heen gooien 🙂 en andere vervolgens uitdagen dat ook te doen, met nu al meer dan 2,5 miljoen video’s op YouTube!;
– Ferguson: de plaats in Missouri, USA en dus niet te verwarren met Sir Alex, waar de vlam in de pan sloeg nadat een blanke politieagent de zwarte tiener Michael Brown had doodgeschoten en de afro-Amerikaanse bevolking al meer dan een week rellen veroorzaakt tegen de autoriteiten;
– De Eredivisie (en vele andere competities): het voetbal dat weer begonnen is en voor velen, met name mannen uiteraard, véél belangrijker is dan het weer, hoewel het laatste uiteraard weer van grote invloed is op het eerste (behalve dan in Amsterdam en Arnhem 🙂 ).

De meeste van deze kwesties hebben als gemene deler dat ze voor een ronduit HETE ZOMER hebben gezorgd en nog steeds doen, al was het maar in de belevingswereld van de (direct) betrokkenen.
Helaas is dat niet het soort “hete zomer” waar we met zijn allen van dromen en zo fijn over praten, zaniken en zeuren. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld en in het leven….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s