Rollen

In je 49e levensjaar is het gebruikelijk dat je terugkijkt op je leven. Tenminste zo bijna aan het einde van je zogenaamde ‘midlife fase’ is dat voor mij een activiteit die ik vaker bedrijf. Overigens is deze fase in mijn geval geen midlife crisis: ik heb immers geen stereotypische cabrio, geen 20 jaar jongere, rondborstige vriendin en gelukkig ook geen toupet ;-).

Bij mijn retrospectie betrek ik dingen die ik heb gedaan en vooral ook (nog) niet heb gedaan, overdenk ik hetgeen ik heb bereikt en uiteraard ook níet heb bereikt (en of ik daar misschien spijt van heb). Waar ik ben geweest, wie ik heb ontmoet, wie ik ben verloren. Kortom: hoe mijn leven tot dusver is verlopen en wat daarvan dan vind.
Naast een heleboel andere zaken die hierbij de revue passeren is een voor mij interessante overweging dat je als mens allerlei rollen vervult in het leven. Rollen die afhankelijk zijn van je omgeving, de omstandigheden en de mensen met wie je omgaat. Deze rollen kunnen vanzelfsprekend zeer uiteenlopend zijn en kunnen dagelijks of periodiek veranderen.

Je toont als echtgenoot andere eigenschappen, je speelt een andere rol dan bijvoorbeeld in je baan. De omgang met collega’s, met projecten, met deadlines enz. doe je met andere kwaliteiten en andere acties dan in de relatie met je partner. Dit is uiteraard een aanname, maar in mijn geval is dat doorgaans gelukkig wel zo. En anders spreekt Jolanda (mijn vrouw) mij gelukkig aan op gedrag en communicatie die voor haar niet passend zijn.
Met vrienden bijv. spreek je andere karaktereigenschappen aan en communiceer ook weer anders. Dat er in deze diverse hoedanigheden, in deze rollen andere kwaliteiten van je verwacht worden, is vrij normaal. Het gebeurt bijna onbewust. Tenminste, dat zou zo moeten werken, maar hier zit nu vaker bij mij en ook bij mensen in mijn omgeving (“anderen”) een onbalans.
rollen

“Ben en blijf gewoon jezelf” is een advies dat mensen je vaak geven. Maar wie is dat dan? Hoe gedraag ik me dan “gewoon als mezelf”? Daarin verlies ik nog wel eens het overzicht en vraag ik me oprecht af waarom de gevolgen van mijn communicatie wel eens anders zijn dan ik bedoeld of verwacht had. Uiteraard zijn er diverse methodieken toepasbaar die je inzicht en vaardigheden op het vlak kunnen verbeteren. Waarbij analyse van jouw subjectieve ervaring en daarop afgestemde communicatietechnieken je helpen bij het beter vervullen van alle rollen in je leven en de gedragingen daarbij horen (NLP is zo’n methodiek). Daarin ben ik voor vandaag, voor dit blog overigens niet geïnteresseerd. Daarmee zeg ik niet dat ik niet kan/zou moeten verbeteren… :-).

Een van de verklaringen die ik heb gevonden voor het ervaren van mijn onbalans, is dat het in elk geval begrijpelijk en zelfs acceptabel is om niet altijd in balans te zijn met je rollen en gedragingen, gelet op de voortdurende en toenemende blootstelling aan een onvoorstelbare stroom informatie (multimediale druk  noem ik dat) die onze tijd met zich meebrengt. Honderden en meer indrukken, boodschappen, snel wisselende omstandigheden en dito verwachtingen van je omgeving hierbij, maken je leven en hoe daar adequaat mee om te gaan simpelweg lastig. Een stuk lastiger dan vroeger.

“Vroeger”, dat is pre-internet en smart-tv’s, las ik vaker een goed boek, luisterde ik naar muziek en beleefde plezier aan het doen van slechts één ding tegelijk. Als je nieuws wilde vergaren, keek je naar ‘het 8 uur journaal’ of Brandpunt en/of las je een papieren krant. Allemaal dingen die ik nog steeds doe of probeer te doen. Maar de véélheid van activiteiten, het multi task gehalte ervan (veel dingen tegelijk moeten en willen doen) maakt mijn leven druk en soms onoverzichtelijk.
Email ontvangen, een Whatsapp bericht, een sms, een FB messenger bericht of post, een voicemail etc. overal zit een zekere gejaagdheid achter die ik wel eens als ongemakkelijk ervaar. “Ik heb je een email gestuurd, maar nog geen reactie ontvangen?”, komt een collega je vertellen slecht 5 min. nadat de email in je inbox belandde. “Waar ben je, waar was je? Ik heb je al drie keer gebeld?”, hoor je steeds vaker als je 30 min.  later nog niet op een beller reageerde, omdat je je iPhone nu eens (lekker) níet bij je had.

Voor mezelf is het de kunst om meer rust te ontwikkelen in de dingen die ik doe. Meer rust te ervaren bij de dingen die ik vooral ook niet doe. Bewuster te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed en daar dan optimaal van te genieten en de beste resultaten te bereiken. Met de mensen die dichtbij mij staan, belangrijk voor me zijn, zowel zakelijk als privé. Hiermee beginnen is één ding, volhouden en werkelijk veranderen al een stuk moeilijker.

De vraag die ik hierbij heb is welke nuttige tips en adviezen mijn lezers me kunnen geven om mijn gedrag te verankeren. Hoe vind jij meer rust en focus in je leven en je activiteiten, hoe hou jij balans tussen je rollen?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties, waarvoor alvast dank!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s